«Справжня, остаточна перемога стане можливою, якщо ми всі, в повному значенні цього слова, будемо поводитися як належить людям», – Блаженні

Надрукувати
Категорія: Новини , Україна
Створено: 06 травня 2010 Дата публікації Перегляди: 5860
З нагоди днів молитов 9 та 16 травня Блаженніший Любомир, Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви, звернувся до вірних і усіх людей доброї волі. У своєму Зверненні Глава УГКЦ поєднує увагою дві події – святкування 65-річчя від закінчення Другої світової війни та остаточної перемоги над гітлерівським режимом та День пам’яті жертв політичних репресій, яких цього року поминатимемо у неділю, 16 травня.

«Справжня, остаточна перемога стане можливою, якщо ми всі, в повному значенні цього слова, будемо поводитися як належить людям. Всі інші перемоги є лише частковими або уявними і ніколи не приносять усім справжнього миру», – наголошується у Зверненні.

Глава УГКЦ закликає передусім «подякувати Богові, що завершилися воєнні дії і що був врятований наш український народ та інші народи від великої загрози, яку ніс із собою нацистський «новий порядок». Разом з тим, зазначається у Зверненні, «треба молитовно згадати воїнів, які віддали своє життя в боротьбі за визволення рідної землі; полонених, яких безжалісно винищували; мирних жителів, які стали жертвами воєнного лихоліття; усіх, хто томився і загинув у таборах смерті; тих, хто був насильно вивезений на примусові роботи далеко від рідного краю; ветеранів, які пережили війну і в останні десятиліття відійшли у вічність, і, звісно, також тих, які залишаються з нами як живі свідки жорсткої боротьби за свободу нашого народу».

Як зазначає Глава Церкви, хоча відзначення перемоги обмежується спомином про воєнні дії 1941-1945 років, наші молитви і наші роздуми повинні охопити далеко більший період – ще навіть Першу світову війну. «Через спричинену нею економічну та політичну, а головно – моральну кризу, був створений сприятливий ґрунт для поширення тоталітарних ідеологій ленінізму-сталінізму, а опісля – гітлеризму», – пояснює Блаженніший Любомир .

«Хоча ми тішимося упродовж 65 років, що виграли війну, немає відчуття того, що наслідком цієї перемоги став справді глибокий і тривалий мир, бо майже вся друга половина XX століття для нашого українського народу, як і для інших сусідніх народів, була періодом нового протистояння і жорстоких випробувань», – продовжує Глава УГКЦ.

Мету застанови над подією перемоги гітлерівського режиму Предстоятель греко-католиків вбачає у тому, щоб пізнати, наскільки це можливо, що відбувалося у душах людей, які жили у ті часи, і як те, що сталося, впливає на нас сьогодні: «Хочемо це зробити, бо відчуваємо вплив минулого на наше сьогодення, який є не завжди позитивним і корисним. Тому просимо в Господа, щоб допоміг нам подивитися на минувшину очима віри і на основі віри будувати своє майбутнє», – підкреслюється у Зверненні. 

«Знаємо, що у важкі часи гонінь люди поводилися по-різному», – зазначає Блаженніший Любомир і ретельно пригадує і тих, хто користав з усіх земних благ і привілеїв, діяв безкарно перед людьми, і тих, хто зі страху, чи з бажання сподобатися можновладцям віддавали свої таланти і вміння на служіння неправді, а також і ту найбільшу групу людей, пригноблених і заляканих безправною поведінкою сильних світу цього, які своєю пасивністю намагалися вижити й уникнути переслідувань. Як зазначає Глава УГКЦ, треба мати глибоке співчуття до тих, кого ми віднесли до цих трьох груп, та за них усердно молитися: «Вони були у нашому гіркому минулому. Однак ще й сьогодні дехто з них намагається повернути це минуле, або ж безпорадно дозволяє це робити іншим».

Як зауважує Глава Церкви, «ми не бажаємо нікого судити, кожен повинен сам себе запитати про стан свого сумління, щоб примиритися з Богом і ближніми. Та в одному слід бути впевненими: про краще майбутнє можемо мріяти тільки тоді, коли позбудемося вад минулого. А це не може статися без молитви і сумлінної праці над собою. Тому мусимо благати у Господа Його благодаті для себе і усіх співвітчизників. І тільки тоді, коли повністю очистимося від важкої спадщини тоталітарного режиму, коли з Божою допомогою подолаємо власні немочі, зможемо відсвяткувати справжню перемогу».

«Після смерті Ісуса Христа, коли здавалося, що Його справа зазнала повної поразки, ті, хто не вірив у Його воскресіння, хотіли різними способами довести все до забуття. Однак апостоли і ті, що на їхнє свідчення, повірили у Христа, сказали: «Слухатися слід більше Бога, ніж людей» (пор. Ді. 5, 29)». Це звертання до Святого Письма Блаженніший Любомир продовжує таким висновком: «Упродовж віків, а особливо в минулому ХХ столітті, було багато спокус більше слухати людей: ленінів, сталінів, гітлерів, – аніж жити по-Божому. Ті безбожні, людиноненависницькі режими зазнали поразки, але ще не остаточної. Повна перемога настане, коли візьмемо до серця відважне слово апостолів і більше слухатимемо Бога, ніж людей».

Своє Звернення Глава УГКЦ закінчує такою настановою: «9 та 16 травня будемо широко згадувати минуле. В ці дні треба нам також молитися та постановити щиро працювати на краще мирне майбутнє».

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Коментар Блаженнішого Любомира про головні ідеї Звернення та про його сприйняття Дня перемоги (аудіо)

 

Відеоверсія на YouTube